Onderhoud van wollen kledij

Vrouw met een rose wollen trui
 
Wol is één van de meest veelzijdige en bruikbare vezels, maar er is heel wat onderhoud nodig om wol er goed te doen blijven uitzien. Wol bestaat in een ruim aanbod weefpatronen en stijlen. Een aantal voorbeeldjes zijn alpaca, angora, Donegal, flanel, gabardine, jersey, kasjmier, lamswol, merino, mohair, tartan, tweed, vicuna enz …
 
Los van het specifieke type zijn er een aantal gemeenschappelijk kenmerken die wol zo gewenst en populair maken voor vele doeleinden. Wolvezels zijn gekruld en creëren erg isolerende stoffen. Dit maakt hen heel geschikt voor overjassen en winterkledij. Wol is ook erg absorberend en kan 30 % van zijn gewicht in vocht opnemen zonder zwaar of vochtig aan te voelen. Het absorptievermogen betekent eveneens dat de stof goed ademt en dat het geabsorbeerde vocht in de lucht rondom gaat verdampen. Wol is daardoor zowel comfortabel bij een warm als bij een koud klimaat.
 
Wolweefsels bevatten eveneens lanoline, wat de stof van nature resistent maakt voor vlekken en geuren. Het meeste vuil en de meeste vlekken zitten bovenop de vezels en kunnen makkelijk weggeborsteld worden. Het is precies die vlekwerende en geurafstotende eigenschap van wol die het materiaal zo duurzaam maakt.
 
Onderhoud van wollen kledij
 
Wat nu volgt zijn tips om uw wollen kledij op een passende manier te onderhouden. Bij sommige kledij echter geeft de fabrikant specifieke wasinstrcuties en drooginstructies en die moet u dan natuurlijk volgen. Voor kledij zonder speciale instructies volgen hier een aantal bruikbare richtlijnen:
 
Geef wollen kledingstukken een dagje rust tussen het dragen door. Hang ze op (bij voorkeur beschermde) kleerhangers en laat heel wat plaats tussen in de kleerkast. Gewoonlijk zullen wolvezels hun plooitjes verliezen en teruggaan naar hun oorspronkelijke vorm. Ledig zeker alle zakken, verwijder riemen en hang het kledingstuk op met alle ritsen en knopen dicht.
 
Gebreide wollen kledij vouwt u best in plaats van op te hangen. Door het ophangen zou het kledingstuk uitgerekt worden en misschien niet terugkeren naar de oorspronkelijke vorm wanneer het té lang hangt.
 
Borstel wollen materialen om oppervlakkig vuil te verwijderen. Gebruik een vochtige spons voor gebreide en fijnere materialen.
 
Verfris wollen kledij snel na het dragen of uitpakken door die in een dampende badkamer te hangen. Het vocht van de damp zal plooien doen verdwijnen. Als uw wollen kledingstuk nat raakt, droog het dan bij kamertemperatuur en uit de warmte.
 
Verwijder vlekken onmiddellijk. Eens ze ingedrongen zijn, zijn vlekken moeilijker te verwijderen omwille van de manier waarop wol reageert op wrijving en sterkere temperaturen. Twijfelt u of u zelf wel de vlek kunt verwijderen zonder het kledingstuk te beschadigen, laat het dan professioneel reinigen.
 
Hou motten op afstand met cederhouten mottenballen.
 
Draag het kledingstuk één keer per seizoen naar de nieuwkuis (of wanneer er een vlek op zit) en vooral vooraleer u het opbergt.
 
Gebruik steeds een stoomstrijkijzer om wol te strijken. Gebruik de wolstand. Vermijd het om wol volledig droog te strijken. Strijk indien mogelijk op de omgekeerde zijde van het materiaal. Moet u om één of andere reden toch de bovenkant strijken, gebruik dan een doekje om glans te vermijden. Doe het strijkijzer omhoog en omlaag, niet voor- en achterwaarts. Vermijd het doorprenten door wat bruin papier onder kreuken, naden en zakken te steken.
 
Als u uw wollen kledingstukken op een geschikte manier onderhoudt, dan kunnen het erfstukken worden. De eigen natuur van wol maakt het een duurzaam materiaal en met het juiste onderhoud en een klassieke snit in uw wollen kledingstukken zult u merken dat u kledij hebt die uw leven lang meegaat en zelfs kan doorgegeven worden aan volgende generaties.
 
©Modewijzer.com