Hoe bruinen werkt
Zomerzon – Een kwestie van bruinen
Elk jaar stromen miljoenen mannen en vrouwen samen aan zee, aan het zwembad, in de tuinen en op de daken op zoek naar dat perfecte zomerkleurtje. Alhoewel reeds veel mensen de waarschuwingen tegen UV-stralen ernstig nemen en nu op zoek zijn naar methoden om te bruinen die veiliger zijn, zijn er nog steeds miljoenen mensen die hun huid blootstellen aan zonnestralen en hun verbrandende en verouderende effecten.
Hoe bruinen werkt
Onze huid bestaat uit lagen – subcutis (onderhuid), dermis (lederhuid) en epidermis (opperhuid) – waarvan de buitenste, de epidermis, cellen bevat die melanocyten heten. Die cellen produceren melanine en het is de melanine die de huid pigmentatie geeft en helpt te beschermen tegen zonnebrand.
Wanneer onze huid blootgesteld wordt aan de ultraviolette stralen in het zonlicht, dan worden de melanocyten gestimuleerd en gaan ze méér melanine produceren. Zo krijgt de huid een bruin kleurtje. Wanneer er méér melanine aangemaakt wordt, wordt de huid donkerder.
Problemen verbonden aan de zon
De problemen ontstaan wanneer het lichaam niet zo snel melanine produceert als nodig om de huid te beschermen. Het resultaat daarvan is zonnebrand. En bovendien beschermt melanine alleen tegen zonnebrand veroorzaakt door UVB-straling, maar niet tegen de schadelijke effecten van UVA-straling.
De UVA-straling veroorzaakt huidveroudering, door collageen en elastine in de huid af te breken. Het verlies van collageen en elastine zorgt voor rimpels en een vermindering van de huidelasticiteit. Door de cyclus van herhaaldelijke blootstelling aan de zon te herhalen, raakt de beschadiging permanent.
De grootste bezorgdheid echter komt door het verband tussen blootstelling aan de zon en ontwikkeling van melanoom, wat kanker tot gevolg kan hebben.
Veilige alternatieven om een bruin kleurtje te krijgen
De cosmetische wetenschap heeft reeds tientallen jaren zelfbruiners aangeraden als alternatief voor zonnekloppers. Het probleem met deze producten was steeds de niet-natuurlijke look. Vroegere versies van zelfbruiners zorgden voor vlekkerige resultaten en oranje huidtinten. De producten van tegenwoordig zijn echter heel wat verbeterd en zorgen voor een meer gelijkmatige dekking en een natuurlijk uitzicht.
Er is ook de uitvinding van zonnehemels en –banken om mensen toe te laten bruin te worden zonder lange blootstelling aan de zon. Het probleem is dat zonnebanken misschien wel niet zoveel UVB-straling bieden, maar wel nog een belangrijke hoeveelheid UVA-straling en omgekeerd. Het probleem wordt nog erger, want om de huid te bruinen, moet er een zekere hoeveelheid UVB-straling aanwezig zijn, anders lukt dit niet. Zelfs de veiligste zonnehemels en –banken zorgen dus voor blootstelling aan ultraviolette stralen en kunnen zo nog steeds schade toebrengen aan de huid.
Wilt u een gezonde, zonnige look zonder de beschadigende effecten van de zon er te moeten bijnemen, kies dan voor een zelfbruiner en hou zo uw huid gezond.
©Modewijzer.com