Oogschaduw

Oogschaduw komt meestal voor in de vorm van compactpoeder en wordt aangebracht met een borsteltje of een penseeltje met klein sponsje op het uiteinde. Er bestaat ook oogschaduw in vloeibare vorm of in potloodvorm. De bedoeling van oogschaduw is om contouren en schaduwen rond de ogen te creëren om zo de oogvorm te accentueren. De best passende kleuren zijn diegenen die de natuurlijke oogkleur doen opvallen.
 
(Noot: De handeling van het zorgen voor schaduw rond de ogen heeft een fysiologische oorsprong. Menselijke wezens zijn biologisch voorbestemd om beschaduwde ogen aantrekkelijk te vinden. De reden hiervoor is de seksuele aantrekkingskracht en prikkeling. Wanneer een vrouw geprikkeld wordt, dan zorgt de verhoging van haar polsslag en bloedsomloop voor een natuurlijke verdonkering van het zachte weefsel rond de ogen. Het gebruik van kunstmatige producten om schaduw aan te brengen rond de ogen dient om dit effect te imiteren en de aandacht van de andere sekse te trekken. Vandaar ook de naam “slaapkamerogen”, zwoele of geile ogen dus.)
 
Voor overdag zouden oogschaduwkleuren zacht en licht moeten zijn. Gedempte kleuren in een matte afwerking geven een natuurlijk voorkomen aan het gezicht. U moet opletten dat u niet overdrijft. Gewoonlijk gebruikt u een basiskleur op het ooglid die de oogkleur accentueert samen met een neutrale medium tint langs de plooi van het oog. Gebruik een zacht borsteltje of sponsje om de kleuren te mengen en scheidingslijntjes te verwijderen.
 
Voor ’s avonds kunnen oogschaduwkleuren donkerder en krachtiger zijn. ’s Avonds passen ook glinsterende en satijnachtige afwerkingen. Om oogschaduw voor ’s avonds aan te brengen, moet u beginnen met een basiskleur langs het bovenste ooglid om de natuurlijke oogkleur te accentueren. Daarna gebruikt u een lichte, neutrale tint om de zone net onder de buitenste helft van de wenkbrauw te beklemtonen. U gaat verder naar beneden tot de buitenkant van de ooghoek en in een dunne zone net onder de buitenste hoek van het oog. Vermeng de kleuren zorgvuldig met een zacht borsteltje of sponsje om te zorgen voor een zachte overgang.
 
Oogschaduw moet u tenminste om de drie tot zes maanden vervangen.
 
(Weetje: Toen oogmake-up nog niet bestond, gebruikten vrouwen roet uit de open haard en kolen om de vorm van hun ogen te beklemtonen.)
 
©Modewijzer.com